Drones droppen M&M's om bedreigde fretten VS te redden

De Amerikaanse Fish and Wildlife Service gaat met drones zieke prairiehonden helpen, om zo te zorgen dat de bedreigde fret genoeg te eten krijgt. De drones zijn speciaal ontworpen en vuren medicijnen en voedsel af in drie verschillende richtingen tegelijk.

Speciale M&M's besmeerd met medicijn moeten volgens The Guardian de zieke prairiehonden in het gebied genezen. 

Zwartvoet-fretten zijn voor hun voedsel en onderdak compleet afhankelijk van deze gravende knaagdieren. Ze eten de dieren op en bezetten hun hol. Het verdwijnen van de prairiehond zou daarom desastreus zijn voor de fret.

De fret kampt met een plaag die woedt over Amerika's grote vlaktes. Het vaccin wordt daarom gedropt in Montana, de natuurlijke habitat van het dier. 

Plaag

De zwartvoet-fret en de prairiehonden zijn beiden vatbaar voor de sylvatische plaag, een vlooienziekte van ratten die het land binnenkwamen via schepen in Californië in de negentiende eeuw. Afzonderlijke fretten kunnen worden ingeënt, maar parkwachters hebben moeite met het beschermen van de prairiehonden in de uitgestrekte gebieden. 

"We gooiden het medicijn eerst uit een tas terwijl we rondliepen, maar dat is niet te doen bij duizenden hectares," vertelt bioloog Randy Machett.

"De hollen bespuiten met een incecticide tegen vlooien is even arbeidsintensief en bovendien geen langdurige oplossing. We werken nu dus met particulieren om een manier te ontwikkelen om het vaccin evenredig over het gebied te verspreiden, in plaats van dat een zwijn in een keer alles op eet.”

Volgens Machett is er nu een machine gemaakt die het medicijn uitwerpt. Dit apparaat kan vast worden gemaakt aan een drone die GPS gebruikt om om iedere 9 meter vaccins te lozen. De drone zal ook links en rechts M&M's afvuren, wat betekent dat per schot drie vaccins kunnen worden gedropt. 

Uitgestorven

In de VS zijn nog maar zo'n driehonderd zwartvoet-fretten over, verspreid over een aantal staten. In 1981 werd zelfs aangenomen dat de soort was uitgestorven, wat ertoe leidde dat een paar in gevangenschap werden genomen om te worden gefokt. De huidige polulatie stamt af van slechts zeven selectief gefokte fretten. 

De zwartvoet-fretten en prairiehonden hebben een dalende populatie door ziekte, jacht en verdwijning van het leefgebied. Veel boeren zien de dieren nog steeds als een plaag.

Lees meer over:
Tip de redactie