Zeldzame wandelende tak geboren in dierenpark Tilburg

In Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg is donderdag een wandelende tak geboren. De junglenimf is in het wild alleen in de regenwouden van Maleisië te bewonderen.

Er zijn maar heel weinig dierentuinen die deze soort herbergen; de Oliemeulen is de enige in Nederland.

De nieuwe aanwinst is niet de eerste junglenimf die in gevangenschap wordt geboren. Maar de tijd dat de nieuwe tak er over deed om uit het ei te komen, is wel opvallend lang: ruim duizend dagen. "Dat is langer dan de draagtijd van een olifant", verduidelijkt woordvoerder Sjef van Overdijk.

De periode tussen het leggen van het ei en de geboorte staat niet vast. Omdat het insect in de natuur veel vijanden heeft, komen de eieren allemaal op andere momenten uit.

Braamblaadjes

Het meisje maakt het goed, laat Van Overdijk weten, en heeft haar eerste braamblaadjes gegeten. De junglenimf is te herkennen aan haar brede bouw en ledematen die vol met scherpe stekels zitten. Een volwassen exemplaar weegt zo’n 60 gram. Het is daarmee de zwaarste wandelende tak ter wereld.

De dierentuin zoekt overigens nog een naam voor de nieuwe 'heteropteryx dilatata', zoals de officieel soortnaam luidt. Op de Facebook-pagina kunnen dierenliefhebbers tot volgende week vrijdag suggesties aandragen. "Onze favorieten op dit moment zijn Twiggy en Takkie", voegt de zegsman daar aan toe.

Tip de redactie