Het Dolfinarium in Harderwijk brengt het aantal dolfijnen omlaag. Ook zijn er plannen voor een groot speelpark met waterglijbaan en schommels voor kinderen.

De afgelopen vier maanden zijn al zes dolfijnen elders ondergebracht. Het streven is dat nog meer van de dieren verhuizen, maar concrete aantallen zijn nog niet bekend. In het Dolfinarium zitten na het vertrek van de zes nu nog 32 dolfijnen.

Een woordvoerder van het Dolfinarium, die een bericht hierover van de Stentor bevestigt, zegt dat het terugschroeven van de dolfijnenbevolking niet is ingegeven door druk van activisten die tegen dolfijnen in gevangenschap zijn.

"Vooral door fokprogramma's is het aantal bij ons te groot geworden. Om de dieren goede zorg te kunnen bieden en het betaalbaar te houden, moet een aantal weg.''

Voorbereiding

Volgens de woordvoerder speelt het beleid al jaren. "De overplaatsing naar andere zeezoogdierparken in Europa is ook niet iets wat van de ene op de andere dag is geregeld. Het is een zorgvuldig traject waarbij veel voorbereiding nodig is, mede om te voorkomen dat de dieren elders bij familie terechtkomen en mogelijk inteelt ontstaat.''

Het nieuwe speelpark dat op een braakliggend terrein bij het Dolfinarium zou moeten komen, moet vertier bieden aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Over de bouw is overleg gaande met de gemeente.

Vorige maand nog uitte de voormalige trainer van de beroemde tv-dolfijn Flipper in Harderwijk kritiek op het houden van dolfijnen in gevangenschap.