Milieudefensie verbreekt convenant met melkveehouders

Milieudefensie stopt met onmiddellijke ingang haar medewerking aan gemaakte afspraken om meer koeien in de wei te laten grazen. 

Het convenant om de weidegang te verbeteren is mislukt, aldus de milieuorganisatie. Volgens de organisatie is het aantal koeien in de wei gedaald in plaats van gestegen.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zegt dinsdag wat anders. Volgens een woordvoerder is het aantal melkveebedrijven waar koeien in de wei staan in 2015 juist "een fractie" gestegen vergeleken met het voorgaande jaar. 

Het aantal veehouders dat dit seizoen aan 'een vorm van weidegang' doet is met 350 toegenomen. Volgens de NZO lopen nu bij 78,3 procent van de melkveebedrijven de koeien wel eens buiten. Of dat betekent dat er ook daadwerkelijk minder koeien in de wei staan weet de organisatie niet. Die cijfers worden niet bijgehouden. 

Beterschap

De landbouwsector beloofde in 2012 beterschap. Toen graasden koeien bij 81 procent van de melkveehouders buiten, nu dus nog maar bij 78 procent. Wageningen Universiteit en Research voorspelt dat die dalende trend zich zal voortzetten.

Het verbetervoorstel van een half jaar geleden heeft volgens Milieudefensie onvoldoende opgeleverd. ''Na vier jaar praten is de maat vol'', constateert Milieudefensie. De samenwerking met de landbouwsector, zuivelorganisaties, de overheid en maatschappelijke organisaties is opgezegd.

Volgens Milieudefensie moet verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam meer koeien in de wei wettelijk verplichten.

Lees meer over:
Tip de redactie