Activisten in China hebben zeker duizend honden gered van het jaarlijkse hondenvleesfestival in de provincie Yulin. 

Verschillende actiegroepen kochten tijdens en in de aanloop naar het festival gekooide honden die bestemd waren voor de slacht. De dieren zijn op een veilige plek ondergebracht, meldt de activistengroep The Animal Hope & Wellness Foundation op Facebook. 

Ieder jaar worden naar schatting tienduizend honden gegeten op het festival. Het vlees wordt verwerkt in traditionele gerechten, om de zonnewende - de langste dag op het noordelijk halfrond - te vieren. 

Video: Duizend honden gered tijdens hondenvleesfestival

Ophef

In China is al langer ophef over het feest. In restaurants in de buurt wordt, in tegenstelling tot voorgaande jaren, ook geen hondenvlees meer verkocht.

Volgens The Independent heeft de lokale overheid van Yulin zichzelf gedistancieerd van het evenement, nadat meer dan elf miljoen mensen een petitie ondertekenden voor afschaffing. 

Het eten van hond is al zo'n vijfhonderd jaar een delicatesse in China, maar het hondenvleesfestival bestaat pas sinds 2009. Het evenement is sindsdien ieder jaar het middelpunt van internationale kritiek, zoals van tv-persoonlijkheid Simon Cowell.

Menselijke manier

Volgens verkopers op het festival worden de honden op een menselijke manier gedood, maar volgens tegenstanders zitten de dieren met meerdere tegelijk in een kooi en worden ze levend gevild of doodgeslagen voor een publiek voordat het vlees wordt verkocht op straat. 

Volgens Stop Yulin Forever, dat de petitie startte, worden meer en meer Chinezen zich bewust van het dierenleed. Volgens peilingen van de organistatie zou 64 procent van de Chinezen een eind willen aan het festival.