Chinezen willen af van Hondenvleesfestival

Een petitie om het jaarlijkse Hondenvleesfestival in de Chinese provincie Yulin te verbieden is al 11 miljoen keer ondertekend. Voor het festival worden ieder jaar ongeveer tienduizend honden geslacht, om de langste dag van het jaar te vieren.     

"Het is een schande voor China", zegt Xu Yufeng, oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Beijing Mothers Against Animal Cruelty tegen Time Magazine.

Het evenement, dat begint op 21 juni, moet afgeschaft worden "in het belang van de openbare veiligheid, voedselveiligheid, de sociale moraal en de reputatie van China". De traditie ligt al jarenlang onder vuur. 

In China is de handel en consumptie van hondenvlees niet verboden en wordt het vlees als een delicatesse gezien. Jaarlijks belanden naar schatting 10 miljoen honden in Chinese pannen.

Zwerfhonden

De meeste honden die voor consumptie worden geslacht, zijn zwerfhonden of gestolen huisdieren. Volgens dierenactivisten draait het festival in Yulin voor een groot deel op illegale handel in gestolen honden. De dieren worden in China zo veel gestolen dat het fokken van de dieren niet lonend is.

Het Chinese dierenactivisme, dat de afgelopen jaren is toegenomen dankzij een groeiende welvarende middenklasse die huisdieren vertroetelt, lijkt langzaam zijn vruchten af te werpen: grote steden als Peking en Shanghai hebben hond al van het menu geschrapt.

In 2011 werd in de Chinese provincie Zhejiang onder publieke druk een traditioneel carnavalsfeest afgelast, waarbij het eten van vers hondenvlees een van de onderdelen was.

Lees meer over:
Tip de redactie