'Legale verkoop ivoor stimuleerde stroperij'

De verkoop van een enorme hoeveelheid legaal verkregen ivoor, die gehouden werd om stroperij te voorkomen, heeft juist duizenden olifanten het leven gekost. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Berkeley en Princeton.

In Afrika sterven ieder jaar nog altijd meer olifanten door stroperij dan dat er bijkomen. In 2015 werden 20.000 olifanten illegaal gedood.

De internationale handel in ivoor werd verboden in 1989, maar in 2008 mochten China en Japan voor 15 miljoen dollar 107 ton opgeslagen ivoor kopen. Dit ivoor kwam van olifanten uit vier verschillende Afrikaanse landen, die een natuurlijke dood waren gestorven.

De verkoop van de legale ivoor was bedoeld om de markt te overspoelen, zodat de ivoorprijs zou dalen en stropen van olifanten financieel minder aantrekkelijk zou worden.

Averechts

"We hebben nu opvallend bewijs dat deze handel catastrofaal is. Het had juist een averechts effect", vertelt professor Solomon Hsiang van de Berkeley Universiteit maandag aan The Guardian.

De onderzoekers denken dat de legale verkoop het taboe rondom ivoor heeft verkleind en dat het de vraag juist in de hand heeft gewerkt.

Het onderzoek komt een paar maanden voor de beslissing of nogmaals legale ivoor wordt verkocht.

Lees meer over:
Tip de redactie