Japanse autoriteiten waarschuwen voor beren na vier dodelijke aanvallen

Bewoners in het noorden van Japan zijn gewaarschuwd om weg te blijven uit bosrijke omgeving nadat vier mensen daar zijn omgekomen bij een aanval door beren.

Een 74-jarige vrouw was in het bergachtige bos rond de stad Akita planten aan het plukken toen zij ten prooi viel aan een beer. Ze was dusdanig toegetakeld, dat de politie haar eerst niet kon identificeren. Dat schrijft The Guadian.

De aanval komt kort nadat drie mannen in hetzelfde gebied werden gevonden met soortgelijke verwondingen. Vermoedelijk zijn zij ook door beren gedood toen zij naar bamboe zochten.

De lokale autoriteiten houden er rekening mee dat de vier allen door dezelfde beer zijn aangevallen. In het bos zijn inmiddels vallen uitgezet en omwonenden zijn gewaarschuwd om niet de bergen in te trekken om op zoek te gaan naar planten en groenten.

Verdubbeling

Dit jaar zijn er in het noorden van Japan meer dan 1.200 bruine beren en zwarte Aziatische beren waargenomen, bijna een verdubbeling van vorig jaar. In sommige gevallen zijn de dieren dicht bij bewoonde gebieden gezien. Een verklaring voor de stijging kan het overschot aan beukennoten zijn. Daardoor overleven meer welpen.

Volgens experts kunnen mensen het risico op een aanval verkleinen door een bel te dragen, omdat de meeste beren op hun hoede zijn voor mensen. Bewoners die oog in oog staan met een beer, kunnen het beste langzaam achteruit lopen zonder het oogcontact met het dier te verliezen.

Lees meer over:
Tip de redactie