Zeker één visarend geboren in de Biesbosch

In de Biesbosch is woensdag zeker één jonge visarend geboren. Niet eerder kregen visarenden in Nederland jongen, meldt Staatsbosbeheer. 

Visarenden verblijven normaliter alleen in Nederland als ze op weg zijn van Afrika naar broedgebieden in Noord- en Oost-Europa, meldt NOS

Woensdagochtend constateerde een boswachter dat de visarenden in het nest niet langer aan het broeden waren, maar aan het voeden. Over ongeveer drie weken kan pas vast worden gesteld of er één of meerdere jongen uit de eieren zijn gekropen. De directe omgeving van het nest is niet toegankelijk voor publiek.

Begin deze maand werd duidelijk dat de visarend voor het eerst in Nederland broedde. Twee visarendparen werden toen al weken in de gaten gehouden door boswachters. Het paar dat bleek te broeden, verblijft al enkele jaren in de Biesbosch gedurende de zomermaanden. 

De vogels lijken het in Nederland naar hun zin te hebben. Met name in de ondiepe, visrijke lagunes in de Noordwaard en Zuiderklip van de Biesbosch komen de dieren veel. Ze vangen er dagelijks grote ruisvoorns en brasems.

Een andere arendsoort, de zeearend, broedt sinds 2006 weer in ons land, na eeuwenlang te zijn weggeweest. De vogel komt inmiddels in veel natuurgebieden voor.

Lees meer over:
Tip de redactie