Dierenliefhebbers over de hele wereld hebben woest gereageerd op het doodschieten van de gorilla Harambe afgelopen zaterdag in de dierentuin van Cininnati. Oppassers deden dit nadat een peuter in het gorillahok was gevallen.

Binnen één etmaal tekenden meer dan 200.000 mensen een aantal petities de website Change.org om de demonstreren tegen het neerschieten van Harambe.

Sommige ondertekenaars willen dat de politie de ouders van de peuter aansprakelijk stellen voor het incident. Zij eisen onderzoek naar de manier waarop de ouders met het kind omgaan om te voorkomen dat zich in de toekomst weer soortgelijke gevallen van nalatigheid voordoen.

Nadat het kind in het apenverbljf was gevallen, sleepte de meer dan 200 kilo zware gorilla hem voorzichtig mee naar zijn rots. Het leek er volgens getuigen niet op dat Harambe het kindje kwaad wilde doen.

Video: Kleuter valt in gorillaverblijf Ohio

Kleuter valt in gorillaverblijf Ohio
Kleuter valt in gorillaverblijf Ohio

Kneuzingen

De jongen glipte in het bijzijn van zijn moeder door de omheining van het hok en viel vier meter naar beneden. De moeder heeft via Facebook gereageerd en gemeld niet te oordelen over het incident "omdat ongelukken soms gebeuren". De peuter heeft een bult en een paar kneuzingen overgehouden aan het avontuur.

Het was de eerste maal in bijna veertig jaar tijd dat iemand zonder toestemming in het apenhok kwam.

Medeleven

Volgens een verklaring die de dierentuin heeft afgelegd, was het verdoven van de gorilla geen optie omdat niet duidelijk was hoe snel het serum zou werken.

Honderden mensen hebben de afgelopen dagen bij het hok van Harambe bloemen en kaartjes neergelegd om hun medeleven met het overlijden van de 17 jaar oude gorilla te betuigen.