Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Oldeberkoop

Twee tijgers zijn zaterdag ontsnapt uit de opvang in de Friese plaats Oldeberkoop. De situatie is inmiddels onder controle, omdat de tijgers binnen de omheining van de opvang zijn verdoofd. 

Vervolgens zijn de dieren teruggebracht naar hun verblijf, meldt de roofdierenopvang Felida. 

Helikopter

Eerder werd bij de zoektocht een politiehelikopter ingeschakeld. Omwonenden zijn op de hoogte gesteld door de politie. Hoe de dieren konden ontsnappen is nog niet duidelijk. 

Het lijkt erop dat er geen direct gevaar voor omwonenden is geweest. Volgens de politie heeft er mogelijk een hek opengestaan.

Roofdierenopvang Felida is gelegen in de gemeente Ooststellingwerf. Hier worden grote katachtigen tijdelijk opgevangen en verzorgd. De dieren komen onder meer uit dierentuinen en circussen.

Video: Politie op zoek naar ontsnapte tijgers

Gevaar

Dat geen gevaar heeft bestaan voor de inwoners van Oldeberkoop, wordt ook door burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf onderschreven. De tijgers liepen in het omheinde buitenterrein van Felida, niet in openbaar gebied. ''Er is nooit gevaar geweest voor de inwoners'', zegt Oosterman.

Wel is de omheining van de roofdierenopvang volgens de politie ondeugdelijk en zouden de tijgers daar in het ergste geval doorheen hebben kunnen kruipen. Dat wordt tegengesproken door de Stichting Viervoeters. ''Dat hek is prima en voldoet aan alle eisen'', aldus een woordvoerster. ''De tijgers zijn er dus ook niet uitgekomen.''

De twee tijgers heten Radja en Delhi zijn afkomstig uit een verarmde Duitse privé-dierentuin. De eigenaar van de dieren kon ze niet meer voeden, waarna ze naar Felida werden gebracht. De Stichting Viervoeters nam de opvang voor grote katachtigen in 2013 over. Radja en Delhi zaten er toen al.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload naar NUfoto of WhatsApp naar 06 - 13 88 06 44. Video's kunnen naar video@nu.nl.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie