Olifanten treden na zondag niet meer op in het rondreizende Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus.

Na 145 jaar stopt het beroemde Amerikaanse circus met het geven van de voorstellingen, meldt AP.

De olifantenshows riepen de laatste jaren steeds meer controverse op. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Humane Society riep het circus al op om de dieren pensioen te geven en om te stoppen met het fokprogramma. Dierenactivisten protesteerden al jaren tegen de show.

Het was voor circussen al steeds moeilijker om met olifanten door het land te trekken. Zo hebben verschillende Amerikaanse steden de zogenaamde olifantenhaken, waarmee de dieren worden getraind, verboden.

Video: Laatste voorstelling van de circusolifanten

Jumbo

Olifantenshows bestaan al ruim tweehonderd jaar in de Verenigde Staten. Begin negentiende eeuw voegde Hackaliah Bailey de olifant Old Bet toe aan zijn circus. P.T. Barnum kwam in 1882 met The Greatest Show on Earth waarin de Afrikaanse olifant Jumbo een hoofdrol vertolkte.

In de beginjaren was het gebruikelijk dat olifanten getraind werden om op fietsen te rijden, op muziekinstrumenten te spelen en om trouwjurken te dragen.

Opgevangen

Zes Aziatische olifanten gaven zondag in Providence, de hoofstad van Rhode Island hun laatste optreden. Vijf olifanten waren voor het laatst te zien tijdens een voorstelling in Wilkes Barre in Pennsylvania. Het laatstgenoemde optreden was ook rechtstreeks te volgen via de website van het circus en op Facebook.

De olifanten zullen nu aansluiten bij een kudde van veertig Aziatische olifanten in een speciale opvang in Florida. Daar worden de dieren opgenomen in het fokprogramma en worden ze gebruikt bij een onderzoeksproject voor kinderen met kanker.