De visarend broedt voor het eerst in Nederland. Al een paar weken worden in de Biesbosch twee paartjes in de gaten gehouden door boswachters en inmiddels blijkt er eentje aan het broeden. 

Een primeur voor ons land, stelt Staatsbosbeheer. Het betreffende paar verblijft al enkele jaren gedurende de zomermaanden in de Biesbosch en had ook al enkele nesten gebouwd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels

De vogels lijken het in Nederland naar hun zin te hebben. Met name in de ondiepe, visrijke lagunes in de Noordwaard en Zuiderklip van de Biesbosch komen de dieren veel. Ze vangen er dagelijks grote ruisvoorns en brasems.

Trekvogel

Misschien heeft de visarend, een kleine roofvogel, ooit wel gebroed in Nederland, maar er zijn geen gevallen van bekend, meldt Staadsbosbeheer.

Het zijn trekvogels die Nederland doorgaans alleen gebruiken als tussenstop op hun route vanuit Zuid-Europa en Afrika, waar ze 's winters verblijven, richting Noord- en Oost-Europa waar ze in de zomer neerstrijken. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Duitsland en Polen.

Een andere soort, de zeearend, broedt sinds 2006 weer in ons land, na eeuwenlang te zijn weggeweest. De vogel komt inmiddels in veel natuurgebieden voor. Ook dat begon ooit met een eerste paartje.