Een mierenkolonie in Denemarken wordt door wetenschappers van de Aarhus Universiteit verplaatst naar fruitbomen om op natuurlijke wijze ongedierte te bestrijden.

Volgens de wetenschappers zouden de mieren kunnen helpen om insectenplagen te bestrijden die appelbomen in de lente beschadigen, meldt The Copenhagen Post.

Vooral mottenlarven vormen een bedreiging voor appelbomen omdat ze bladeren eten. De mieren zouden een niet-giftige oplossing kunnen zijn door de larven te eten, maar zouden ook veelvoorkomende schimmels kunnen bestrijden, onder andere door het vrijgeven van antibiotica via hun klieren.

Daarnaast zouden ze kunnen helpen bij het bemesten van planten.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de manier waarop mieren gebruikt kunnen worden voor ongediertebestrijding. Zo wordt ook gekeken wat er gebeurt met de bomen op plaatsen waar mieren zijn verwijderd.

Dennenbos

De mierenkolonie wordt verplaatst van een dennenbos naar een gebied met appelbomen in Djursland. "We gaan ze in kleinere koloniën, die allemaal een eigen koningin hebben, rond de appelbomen uitzetten", zegt onderzoeker Joachim Offenberg.

"De bosmieren hebben dennennaalden nodig om hun koloniën te maken, dus hebben ook extra naalden rond de appelgaard neergelegd."