'Bonobo's onthouden stem van soortgenoten jarenlang'

De bonobo, de diersoort dat het dichtst bij de mens staat, kan stemmen van soortgenoten die ze jaren niet hebben gezien, onthouden en herkennen.

Een internationaal onderzoeksteam aan de universiteiten van Saint Andrews en Saint-Etienne in Frankrijk deed deze ontdekking nadat wetenschappers stemgeluiden van bonobo's hadden opgenomen en deze vervolgens aan dieren lieten horen die jaren van het te horen dier waren gescheiden, schrijft Physorg.com.

De bonobo's werden enthousiast na het horen van een bekende stem en ze begonnen te zoeken naar het dier dat te horen was in de opname. Bij het horen van onbekende dieren volgde er echter nauwelijks een reactie.

Het onderzoek wijst dus uit dat de primaten in staat zijn om de stem van een voormalig groepslid te herkennen, zelfs nadat ze meerdere jaren van elkaar gescheiden zijn geweest.

Bonobo's gebruiken luide kreten om met elkaar te communiceren, nadat ze zich enkele uren of dagen van elkaar afscheiden. Wanneer ze elkaar weer terugzien, is het herkennen van andere soortgenoten belangrijk en soms zelfs noodzakelijk om samen te leven, net als bij mensen.

Lees meer over:
Tip de redactie