Voor het eerst in veertig jaar is in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, een Sumatraanse neushoorn gespot.

Van deze soort zijn er minder dan honderd in het wild. Het is dus erg bijzonder dat het dier in levende lijve is gezien.

Het vrouwtje, geschat tussen de vier en vijf jaar oud, werd veilig gevangen in het oostelijke gedeelte van Kalimantan. Ze wordt verhuisd naar een ander deel van Kalimantan. Daar is de kans groter is dat ze een mannetje kan vinden. De nieuwe plek wordt zorgvuldig geheim gehouden, omdat stropers bij eerdere meldingen van sporen direct het oerwoud gingen uitkammen.

'’Dit is een geweldige ontdekking en een groot succes voor het behoud van deze dieren’’, zegt het hoofd van Wereld Natuur Fonds Indonesië. '’We hebben nu bewijs dat een diersoort waarvan gedacht werd dat het in Kalimantan uitgestorven was, nog steeds hier rondloopt. We zullen nu extra ons best doen om deze uitzonderlijke soort te beschermen.’’

Uitgestorven

Her dier is een van de twee neushoornsoorten die bestaan in Indonesië. In Maleisië werd het dier vorig jaar officieel uitgestorven verklaard. Alleen in Kalimantan is nog een kleine populatie over van deze kleinste Aziatische neushoornsoort.

Natuurorganisaties als het WNF waarschuwen al langere tijd dat de Sumatraanse neushoorn zal uitsterven als er geen gecoördineerd actieplan in gang wordt gezet. De diersoort wordt namelijk niet alleen bedreigd door stroperij, maar ook door mijnbouw, kwekerijen en houtkap.