SeaWorld stopt met fokprogramma voor orka's

De themaparken van de Amerikaanse keten SeaWorld stoppen met onmiddellijke ingang met het fokken van orka's. Vorig jaar beëindigde SeaWorld al de orkashows, waar de themaparken vooral om bekend stonden.

SeaWorld kondigde donderdag "nieuwe, inspirerende ontmoetingen met orka's" aan als vervanging van de shows. De parken willen zich meer gaan richten op voorlichting, wetenschappelijk onderzoek en het behoud van de dieren.

De nieuwe koers begint volgend jaar in het park in San Diego, twee jaar later gevolgd door de parken in San Antonio en Orlando.

"SeaWorld heeft meer dan 400 miljoen gasten kennis laten maken met orka's", stellen de parken in een verklaring. De huidige orka's in de SeaWorld-parken blijven daar de rest van hun leven, inclusief het kalf waarvan een van de vrouwtjes nu nog zwanger is.

Video: bekijk de reactie van de CEO van SeaWorld

Dierenrechtenorganisatie PETA stelt dat het campagnevoeren zijn vruchten heeft afgeworppen "voor toekomstige orka-generaties". "Maar vandaag is de dag om het fokken te stoppen en niet ergens later dit jaar. SeaWorld moet haar tanks openzetten naar de oceanen om de orka’s die nu gevangen zitten een kans te geven op een leven buiten de gevangenistanks."

Lees meer over:
Tip de redactie