De politie heeft vijf verdachten gehoord in het onderzoek naar de dode bruinvis die op 29 februari op de Sedyk in Sexbierum werd gevonden. 

Het gaat om drie jongens van zeventien jaar oud uit Sûdwest-Fryslân, Bolsward en IJlst, een 18-jarige man uit Heeg en een 21-jarige man uit Minnertsga. 

Na de vondst van de bruinvis was de doodsoorzaak in eerste instantie onduidelijk. Na sectie bleek dat het dier waarschijnlijk al overleden was voordat de jongens het vonden.

Ze trokken het dier uit het water, waarbij de kop los raakte van de romp. Hierna sleepten ze het dier achter een auto aan. Toen hierdoor de ingewanden van het dier op straat kwamen te liggen, schrokken de mannen en gingen ze er vandoor. 

Na een burgernetactie en via Meld Misdaad Anoniem kwamen dankzij tips deze vijf verdachten in beeld. Zij hebben zich na overleg vrijwillig bij de politie gemeld en zijn allemaal betrokken geweest.

De verdachten noemden de actie ondoordacht en verklaarden dat er niet over de gevolgen was nagedacht. Er wordt naar een passende straf gezocht.