Recordaantal neushoorns gedood door stropers in Afrika

Voor het zesde jaar op een rij is er een recordaantal neushoorns gedood in Afrika. 

Volgens onderzoekers zijn in 2015 minstens 1.338 neushoorns gedood door stropers. Het gaat om het grootste aantal gedode neushoorns sinds de strijd tegen het stropen is geïntensiveerd.

Sinds 2008 zijn er voor zover bekend bijna zesduizend neushoorns gedood. Onderzoekers zijn echter bang dat de daadwerkelijke aantallen nog hoger liggen. De getallen zijn in kaart gebracht door een team van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

Ondanks meer patrouilles en het gebruik van satelliettechnologie is het aantal gedode dieren alsnog toegenomen. Volgens de IUCN ligt de oorzaak bij de hoge vraag naar de hoorns vanuit Zuidoost-Azië en China. Criminele netwerken stellen dat de hoorn medicinale werkingen heeft.

Positief

Wel zijn er enige positieve punten opgemerkt het afgelopen jaar. Zo is de stijging van het aantal stropers minder hard gegroeid en zijn er voor het eerst sinds 2008 minder neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Wel is het grootste gedeelte van de dieren in dat land gedood: 1.175.

Wereldwijd zijn er vermoedelijk nog slechts zo'n 25.000 neushoorns over. Op een internationale vergadering in september in Johannesburg zal worden besproken hoe stropers nog beter kunnen worden aangepakt.

Lees meer over:
Tip de redactie