De Japanse koolmees maakt gebruik van complexe signalen om te communiceren met zijn soortgenoten.  Een dergelijk gebruik van 'zinsbouw' 'werd voorheen alleen aan mensen toegeschreven. 

De Japanse koolmees heeft meer dan tien noten in zijn repertoire en gebruikt die los of in verschillende combinaties om een boodschap over te brengen. Dat stelt een groep wetenschappers wiens onderzoek dinsdag verscheen.

De onderzoekers ontdekten dat een koolmees de reeks ABC ('pas op voor gevaar') en D ('kom hier') samen interpreteert. De vogels vlogen naar de plek waar de roep vandaan kwam en hielden tegelijkertijd de horizon in de gaten voor dreigingen. Toen de onderzoekers met een opname de volgorde omgooiden naar D-ABC reageerden de koolmezen simpelweg niet.

Dat de vogels in staat zijn de betekenissen van verschillende klanken te combineren tot een gezamenlijke betekenis was een doorbraak. ''We hebben nu goed bewijs dat de wijze waarop dieren communiceren veel overeenkomsten toont met de fundamenten van menselijke taal'', zei hoofdonderzoeker Toshitaka Suzuki tegen Discovery News.