De 57-jarige slingeraap, die ruim dertig jaar op het vervallen terrein van het voormalige Dierenpark Wassenaar woont, wordt uitstekend verzorgd. Het dier mag daar dus tot zijn dood blijven wonen.
 

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit heeft vrijdag een extra controle uitgevoerd nadat een filmploeg illegaal opnames had gemaakt op het terrein. De ploeg schrok van de slingeraap, die al vanaf 1959 in Wassenaar verblijft. Toen de dierentuin in 1985 zijn deuren moest sluiten, kregen de eigenaars een vrijstelling om twee apen op het terrein te laten wonen.

Een van de twee dieren is onlangs overleden. De Stichting Aap, die toezicht houdt op de gang van zaken in het voormalige dierenpark, was niet van het overlijden op de hoogte en maakte zich zorgen over de achtergebleven aap. Slingerapen zijn zeer sociale dieren die doorgaans het beste gedijen in groepen.

Maar de NVWA constateerde vrijdag dat er geen enkele reden is voor paniek. "Bij deze inspectie is gebleken dat het dier goed wordt verzorgd door de eigenaars en door een dierenverzorger die iedere dag langskomt", aldus een woordvoerder. "Ook de huisvesting is in orde. Wij zien geen enkele reden tot zorgen."

Video: Aap ontdekt in verlaten dierentuin

Aap ontdekt in verlaten dierentuin
Aap ontdekt in verlaten dierentuin

Nieuw onderkomen

De Stichting Aap bood eerder aan een nieuw onderkomen te vinden voor de resterende slingeraap. "Al kan dat problematisch worden", aldus een zegsvrouw. "Er zijn niet veel dierentuinen in Europa die slingerapen houden, en het vervoer van het dier is problematisch vanwege de hoge leeftijd."

Slingerapen kunnen meer dan zestig jaar oud worden. De familie Louwman, de eigenaar van het terrein, kon vrijdag nog niet zeggen of er aangifte wordt gedaan tegen de cameraploeg die eerder deze week inbrak in de voormalige dierentuin.