De Stichting Aap en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit maken zich zorgen over een hoogbejaarde slingeraap die in zijn eentje op het vervallen terrein van voormalig Dierenpark Wassenaar leeft.

Na het sluiten van de dierentuin in 1985 bleven een paar dieren op het terrein wonen. De laatste jaren woonden er nog twee hoogbejaarde slingerapen. Maar uit beelden die het YouTube-kanaal STUK-Tv woensdag online plaatste, blijkt dat er nog maar één aap over is.

"Dat er nog apen in het park leefden, was bij ons bekend", stelt woordvoerder Shanti Haas van de Stichting Aap. "Maar wij waren in de veronderstelling dat de dieren goed verzorgd werden. De situatie die wij in het filmpje zagen, wijst daar niet op."

Een woordvoerder van Louwman bevestigt dat één van de twee apen inderdaad is overleden. Volgens de familie is de andere aap "nergens beter af dan in zijn huidige vertrouwde omgeving".

Onnodige stress

De dieren namen hun intrek op het terrein in 1959. Volgens een zegsvrouw heeft de filmploeg, die geen toestemming had om op het terrein te komen, "onnodige stress" bij de aap veroorzaakt.

De Stichting Aap zet zijn vraagtekens bij de woonsituatie van de ene aap. "De twee dieren waren daar na goed overleg sociaal gehuisvest: apen zijn sociale dieren en gedijen het best in koppels. Op basis van die informatie heeft de familie Louwman, die het park beheert, ook een ontheffing gekregen om de dieren op het terrein te houden."

Video: STUK-tv vindt aap in verlaten dierentuin

Aap ontdekt in verlaten dierentuin
Aap ontdekt in verlaten dierentuin

Extra controle

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA laat weten dat de organisatie vrijdag een extra bezoek aan de voormalige dierentuin gaat brengen om polshoogte te nemen over de leefsituatie van de slingeraap. Hij kan niet zeggen wanneer de laatste controle plaatsvond. Volgens de Stichting Aap is het laatste bezoek van NVWA in 2014 geweest.

De gemeente Wassenaar laat in een reactie aan NU.nl weten dat het toezicht op het goed behandelen van de dieren op het terrein de verantwoordelijkheid van NVWA is.

Hoge leeftijd

De Stichting Aap biedt een nieuw onderkomen te vinden voor de resterende slingeraap. "Al kan dat problematisch worden", aldus woordvoerster Haas. "Er zijn niet veel dierentuinen in Europa die slingerapen houden, en het vervoer van het dier is problematisch vanwege de hoge leeftijd."

Slingerapen kunnen meer dan zestig jaar oud worden. De familie Louwman wilde donderdagmiddag niet zeggen of er aangifte wordt gedaan tegen de cameraploeg van STUK-Tv. "Maar laat er geen misverstand over bestaan dat zij geen toestemming hadden om daar te zijn", aldus een woordvoerder.