De bij- en vlinderpopulaties in de wereld dreigen uit te sterven. Wetenschappers uit 124 landen luiden de noodklok.

Ze zijn tot de conclusie gekomen dat liefst 40 procent van beide diersoorten in gevaar is. Dat bleek tijdens een conferentie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. 

Het congres van het Intergouvernementele Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) concludeert dat het niet best is gesteld met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven. Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk.

De bijen zaten al langer in het natuurlijk verdomhoekje, schrijft het wetenschappelijk blad de New Scientist, maar ook de vlinder komt nu in gevaar.

De gevolgen voor de mens zijn groot, zeggen de wetenschappers: ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Dan gaat het over onze voeding, zoals fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden.

Waarom het slecht gaat met veel insecten, is niet helemaal duidelijk. De wetenschap vermoedt dat het te maken heeft met de intensieve landbouw die zich richt op één gewas. Daar blijven bijen weg omdat ze er te weinig voedsel vinden.

Bedreiging

Ook het toenemend gebruik van pesticiden is een bedreiging voor insecten. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren of zorgen ervoor dat hun voortplanting in gevaar komt.