Nederland heeft woensdag een partij ivoor teruggegeven aan de Keniaanse autoriteiten. Het ivoor was in 2015 op Schiphol in beslag genomen en wordt nu gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtszaak tegen stropers in Kenia.

De waarde van de 5 kilo ivoor wordt geschat op zo'n 4.500 dollar (ruim 4.000 euro).

De overdracht vond plaats tijdens de internationale conferentie over de aanpak van stroperij en illegale handel in dieren in Den Haag.

De waarde van de illegale handel in wilde dieren is weleens geschat op 23 miljard dollar per jaar. Het gaat om geavanceerde, internationale criminele netwerken die vaak nauw verbonden zijn met andere misdaden als corruptie en witwassen.

Conferentie

Donderdag sluiten de twintig ministers en bijna driehonderd vertegenwoordigers uit zo'n veertig landen de conferentie af. Onder voorzitterschap van staatssecretaris Martijn van Dam hopen zij dan afspraken te hebben gemaakt over maatregelen die de natuur beschermen en beleid dat stropen voorkomt en bestrijdt.

Ook wordt geprobeerd afspraken te maken over het opnieuw uitzetten van de neushoorns in Rwanda waarbij de lokale bevolking wordt opgeleid tot rangers.