Steeds meer kinderboerderijen bieden de mogelijkheid om dieren te leasen. Op deze manier kunnen kinderen wennen aan dieren en wordt een impulsaankoop te voorkomen.
 

Veel kinderboerderijen krijgen volgens de Volkskrant te maken met konijnen en cavia’s die worden gedumpt omdat zij niet bevallen. Veel kinderboerderijen hebben daardoor last van overbevolking.

Daarom heeft de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen de lease-optie in het leven geroepen. Voor 15 euro en 35 euro borg voor de kooi en andere attributen kunnen muizen, cavia’s en ratten voor zes weken worden gehuurd. Als het dier bevalt, kan de viervoeter daarna worden gekocht.

De huurperiode kan ook verlengd worden als de mogelijke nieuwe eigenaars daar behoefte aan hebben.

Acclimatiseren 

Om de logeerpartij voor de beesten niet te stressvol te maken, moeten ze bij terugkomst eerst minstens een paar maanden acclimatiseren op de kinderboerderij voordat ze weer de verhuur in mogen. Bovendien behouden de medewerkers van de boerderij zich het recht een lease te weigeren als zij geen goed gevoel hebben bij een partij die zich meldt voor een cavia of konijn.

Onder meer kinderboerderijen in Duiven, Deventer, Oss en Enschede bieden de lease-optie aan. In Enschede worden ook honden en katten verhuurd, maar dit kost meer geld omdat deze dieren om meer inentingen en controles vragen.