'Trofeejagers uit VS mogen ganzen in Nederland schieten'

Gastjagers mogen een jager in Nederland helpen bij zijn inzet in het veld. Amerikaanse trofeejagers mogen op grond van die bepaling in de Flora- en faunawet naar Nederland komen om hier te schieten op ganzen. 

Dat heeft de provincie Gelderland uitgezocht nadat er vorige maand ophef ontstond over jachtreizen naar Nederland, aangeboden door het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com.

Diverse partijen vroegen zowel in de Tweede Kamer als bij provincies om opheldering over en liefst een onmiddellijk verbod op deze zogenoemde trofeejacht, maar dat blijkt dus niet mogelijk.

Een jager mag gasten meenemen en is daar verantwoordelijk voor. De zogenoemde faunabeheereenheden (de provinciale jagers) houden geen registratie bij van gastjagers.

Vijfdaagse reizen

Het Amerikaanse reisbureau biedt vijfdaagse reizen in heel Nederland aan. Voor ruim 4000 euro mag een trofeejager mee op ganzenjacht.

Op de site van het reisbureau staan foto's van Amerikanen in een Hollands veld met tientallen doodgeschoten vogels aan hun voeten. Het is niet bekend of zulke reizen ook worden georganiseerd voor de jacht op grofwild zoals herten en zwijnen, zegt Gelderland.

Lees meer over:
Tip de redactie