Burgers' Zoo heeft tienduizenden steunbetuigingen ontvangen nadat neushoornmoeder Izala maandag beviel van een doodgeboren jong. De geboorte werd online door naar schatting 20.000 mensen gevolgd.

Een woordvoerder heeft dinsdag een bericht van Omroep Gelderland aan NU.nl bevestigd.

De dierentuin zond sinds drie weken op internet een live-stream uit van de hoogzwangere Izala. Hier volgden in de loop der weken meer dan 200.000 mensen de ontwikkelingen rond de breedlipneushoorn.

Tijdens de bevalling maandagmiddag waren 8.500 mensen ingelogd, maar volgens de dierentuin werd op elk beeldscherm door meerdere mensen meegekeken.

Video: Neushoorn Izala werpt kalf

Dramatische bevalling

Er kwamen via e-mail en sociale media vele tienduizenden steunbetuigingen binnen voor Izala en haar verzorgers. "De mensen waren de afgelopen weken erg aan Izala gehecht geraakt", legt een woordvoerder uit. "Bovendien was het een heel dramatische bevalling." De verzorgers hebben nog geprobeerd het dode dier te reanimeren.

Het gaat ondanks de bevalling goed met Izala. Haar jong kwam maandag na een dracht van 520 dagen dood ter wereld. Toch eet ze dinsdag goed en begeeft zich alweer in de groep.

Normale cyclus

"Natuurlijk houden we haar extra in de gaten", stelt parkmanager Wineke Schoo tegen Omroep Gelderland. "We kijken of ze zich normaal gedraagt en of ze goed blijft eten." Haar lichaam moet herstellen. "Als er niet alsnog complicaties optreden, komt ze snel weer in haar normale cyclus en kan ze volgende maand alweer zwanger worden."

Moeder Izala kwam in 2013 naar Arnhem vanuit een dierentuin in Zweden. De breedlipneushoorn werd in de dierentuin in Zweden niet zwanger, omdat ze daar samen woonde met haar moeder. Het is normaal bij deze soort neushoorns dat de cyclus van lager in rang staande vrouwen hormonaal wordt onderdrukt.