Invalide hond kan lopen dankzij 3d-geprinte prothese

Een invalide hond in de Verenigde Staten, die werd geboren zonder volledig gevormde voorpoten, heeft dankzij een 3d-geprinte prothese leren lopen.

Dat meldt ABC News donderdag.

De hond, genaamd Derby, kan dankzij de prothese feitelijk alles wat een gezonde hond zou kunnen, zoals staan en rennen. Voorheen was de 2-jarige husky gedwongen tot kruipen.

Volgens eigenaar Sherry Portonva werken de kunstmatige poten uitstekend. "Dankzij de protheses heeft hij weer zijn juiste lengte gekregen. Hij zit nu zoals iedere andere hond, dat kon hij voorheen nooit."

Vorig jaar kreeg Derby al zijn eerste protheses aangemeten, maar deze bleken in de praktijk nog niet volledig te functioneren. Met een verbeterde versie van de protheses lukt dat nu dus wel.

Ontwerp

Volgens hoofdontwerper Tara Anderson was het vooral lastig om de protheses zo te ontwikkelen dat Derby zowel zijn eigenlijke lengte krijgt in staande houding, maar ook op normale wijze kan zitten met zijn poten naar voren.

Het team van ontwerpers creëerde voor dat probleem een soort 'knie-achtige' vorm, om de husky zo meer stabiliteit te geven.

Toekomst

Volgens Portonva was het afgelopen jaar geweldig voor Derby. "We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst hem brengt."

NUwerk

Tip de redactie