België vindt dat Nederland meer moeite moet doen om de malafide handel in puppy’s een halt toe te roepen. Vlaanderen heeft de richtlijnen voor de handel in honden onlangs aangescherpt. 
 

Dat zegt de Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) zondag tegen Omroep Brabant.

België is bang dat via Noord-Brabant alsnog slecht verzorgde viervoeters Vlaanderen binnenkomen. "Als bij ons de regelgeving strenger wordt, groeit de verleiding bij handelaren om via Nederland te importeren", stelt de bewindsman.

Martijn van Dam, de Nederlandse staatssecretaris die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn, meldt Omroep Brabant via zijn woordvoerder dat hij "altijd bereid is te luisteren naar ideeën van Belgische collega's". Nederland is volgens Van Dam streng genoeg in het handhaven van de regels op dit gebied.

Internationale handel

De regionale zender meldde eerder dit jaar dat Noord-Brabant de spil zou zijn van een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's. De diertjes zouden in Oost-Europa worden gefokt en onder erbarmelijke omstandigheden naar Nederland komen.

Brabantse dierenartsen luidden hierover de noodklok, omdat zij dagelijks in de behandelkamers het leed van de honden zouden zien.

De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) stelde toen in een reactie de problemen te herkennen. "Het gebeurt te vaak dat dit soort transporten met pups onder valse voorwendselen Nederland binnenkomen", bevestigde een woordvoerder. "Het gaat om mensen die zeer gehaaid zijn in het vervalsen van documenten. Het is heel lastig die transporten te onderscheppen. Dat is één van de nadelen van de vrije handel binnen Europa."