Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
paard paarden

Meer mishandelingen van paarden gemeld in 2015

Het aantal mishandelingen van paarden is dit jaar toegenomen. Met nog enkele weken te gaan verwacht het speciale meldpunt dat de mishandelingen bijhoudt, uit te komen op negentig gevallen, veertig meer dan in 2014. 
Door ANP

Dat zegt Henk ten Napel, die vorig jaar december het meldpunt in het leven riep.

Volgens Ten Napel is niet één dierenbeul, maar zijn er verschillende daders actief in het land. ''Elke dader heeft zijn eigen handtekening", zegt hij. Sommige mishandelaars snijden stukjes huid weg, anderen verminken de geslachtsdelen van de paarden, en weer anderen steken in het wilde weg in het paard.

Al met al is het lijden van de dieren groot. Regelmatig moeten er paarden worden afgemaakt omdat ze te ernstig zijn verwond.

Wat Ten Napel opvalt is dat de mishandelingen bij slecht weer doorgaan. ''Dierenbeulen haten slecht weer. 's Winters zijn ze nauwelijks actief, maar nu gaan ze gewoon door", weet hij.

Twijfels

Ten Napel heeft zo zijn twijfels over de politieaanpak. Hij vindt het bijvoorbeeld jammer dat het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling begin dit jaar is opgeheven. ''Wat is er gebeurd met alle informatie die het centrum heeft verzameld", vraagt de Enschedeër zich af.

De politie zegt de paardenmishandelingen zeer serieus te nemen. Er bestaat een landelijk gecoördineerde aanpak. De politie brengt elk geval in de publiciteit en roept getuigen op zich te melden.

Manegehouders, paardenbezitters en dierenliefhebbers kunnen 24 uur per dag terecht op het meldpunt (085 - 273 17 99). Als er een melding binnenkomt, zorgt de meldkamer ervoor dat iedereen in de omgeving wordt gebeld om alert te zijn op verdachte situaties.

Aanbevolen artikelen