Maandag 16 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Paard in Budel

'Paarden kunnen overlijden na drinken uit sloot met te hoge ijzerwaarde'

Paarden kunnen een chronische ijzervergiftiging oplopen van het drinken van slootwater met verhoogde ijzerwaardes en er uiteindelijk aan dood gaan.
Door ANP/NU.nl

Daarvoor waarschuwt Mathijs Theelen, specialist inwendige ziekten van paarden, van de Universiteit Utrecht.

Volgens hem zijn het afgelopen jaar vier paarden overleden door ijzervergiftiging. De dieren hadden jarenlang slootwater met verhoogde ijzergehaltes gedronken in twee polders, in de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. ''Dit zorgt voor stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen'', zegt Theelen. Hij vermoedt dat tientallen paarden in de regio ijzervergiftiging hebben opgelopen.

Bij de overleden paarden werd ijzerstapeling aangetroffen in de lever, milt, longen, hersenen en gewrichten.

Toegestane hoeveelheid

Het water uit de sloten bevatte negen tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee. De gevaarlijk hoge ijzerwaardes hebben volgens hem vermoedelijk een natuurlijke oorsprong. In de laaggelegen polders wordt ijzer door grondwater meegenomen uit de diepere bodemlagen naar de oppervlakte. De dierenarts acht de kans groot dat het probleem ook in andere delen van het land speelt.

Theelen pleit er om die reden voor dat er meer onderzoek komt naar de sloten in Nederland. ''Heel veel paarden drinken eruit en mensen zijn zich niet bewust van de gevaren. Er is helaas geen betaalbare behandeling om paarden te genezen van chronische ijzervergiftiging'', vertelt de dierenarts.

Afzetten

Bij verhoogde ijzerwaardes zouden sloten moeten worden afgezet. Ook moeten inwoners van betreffende polders op de hoogte worden gebracht. Theelen adviseert bij een te hoge ijzerwaarde in de sloot, paarden kraanwater te laten drinken.

Onduidelijk is of ook andere dieren risico lopen op ijzervergiftiging. Theelen: "We hebben het nu bij paarden onderzocht, maar het zou kunnen dat schapen of koeien ook gevaar lopen."

Aanbevolen artikelen