China leent panda's aan Ouwehands Dierenpark

China leent twee reuzenpanda's aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Peking bekend. 

Ze zijn ''een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland", aldus de bewindsman.

Ouwehands kon maandag nog niet zeggen wanneer de panda's precies te zien zijn. ''We moeten eerst nog een traject doorlopen. Dat heeft onder meer te maken met de voorbereiding voor de panda's. Ook moet er nog een verblijf voor ze worden gebouwd.''

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor de komst van beide dieren gesloten met het Chinese staatsbosbeheer.

Volgens haar biedt het een kans om op andere dierenbeschermingsprogramma's samen te werken. ''Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma’s'', aldus de bewindsvrouw. De dieren komen ''binnenkort'' naar ons land.

Koenders en Dijksma zijn samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in China.

Uniek

Het is voor het eerst dat mensen de kans krijgen om het bijzondere dier in Nederland in het echt te bewonderen. Wereldwijd zijn er slechts zeventien dierentuinen waar de bedreigde dierensoort buiten te zien is.

In het wild komt de reuzenpanda alleen in China voor. Het aantal is de afgelopen jaren afgenomen omdat hun leefgebied mede door toedoen van de mens steeds kleiner is geworden. Uit een laatste telling bleek dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven.

De beesten eten vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.

Diplomatiek

China zette de dieren jarenlang in als diplomatiek smeermiddel. Tegenwoordig worden pandastellen uitgeleend, veelal in ruil voor hoge vergoedingen. Bij de Nederlandse afspraak is dat overigens niet het geval.

De panda's zijn namelijk ook het symbool van een bijzondere relatie en vriendschap met een land. Dat Rhenen nu tijdelijk twee dieren onderdak mag bieden, onderstreept de goede betrekkingen met Nederland, aldus de officiële bekendmaking.

Volgend jaar

Directeur Marcel Boekhoorn van Ouwehands Dierenpark hoopt de twee 3-jarige panda's volgend jaar september te verwelkomen. ''Er is vandaag geschiedenis geschreven", aldus Boekhoorn.

De namen van de panda's worden dinsdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst in Rhenen. ''De dieren hebben Chinese namen, dat moet van de Chinezen", vertelde de directeur.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie