De Haagse politie heeft samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit achttien puppies in beslag genomen omdat ze te jong te koop zijn aangeboden. Twee verdachten zijn aangehouden.

De aanhoudingen werden donderdag al verricht maar werden pas maandag door de politie bekendgemaakt.

Een groot deel van de hondjes werd gevonden in een kruipruimte onder een huis in het Haagse Laakkwartier-West.  Het ging vooral om shih-tzu’s en Yorkshire terriers. Een van de verdachten was in dezelfde ruimte bij de hondjes gekropen.

Het is de derde keer in anderhalf jaar tijd dat dezelfde verdachten aangehouden worden. Eerder zijn er al in Den Haag en Rotterdam in totaal 45 honden in beslag genomen.

Vijftien weken

Puppies mogen pas vanaf vijftien weken vanuit het buitenland geïmporteerd worden als ze al een inenting hebben gehad tegen rabiës.

"Deze puppies zijn hooguit negen weken", zegt Aad Weeda van het milieuteam van de politie Den Haag. "Waarom ze de pups zo jong willen verkopen? Hoe jonger de pup, hoe hoger de aaibaarheidsfactor."

"Veel kopers zien een schattige hond die er op het oog gezond uitziet", zegt de agent. "Na een aantal weken wordt zo’n hondje echter vaak ziek, omdat het al iets onder de leden had. Tijdens het vervoer zitten ze vaak op elkaar gepakt, waardoor ze elkaar makkelijk aansteken."