De website waarop deze zomer via webcams een dassenfamilie op de Drentse heide te volgen was, is door 44.709 geïnteresseerden bezocht. 

Staatsbosbeheer bood dit jaar voor het eerst de mogelijkheid het leven van de dassenfamilie te volgen.

De camera's gingen op 1 april aan en werden 1 oktober uitgezet. Veel bezoekers bezochten de website volgdedas.nl veel vaker. In totaal werd de site 165.843 bekeken.

De Zoogdiervereniging heeft 2015 uitgeroepen tot het jaar van de das. Hoewel de diersoort aan het eind van de vorige eeuw bijna was uitgestorven in Nederland, gaat het nu weer veel beter door beschermende maatregelen. Om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan, is het volgens Staatsbosbeheer belangrijk dat mensen de das beter leren kennen via de webcam.

Ook de boswachters leerden via de webcams veel over het dassenpaar, dat vier jongen kreeg. "We hadden als meekijkende boswachters het vermoeden dat dassen ook overdag buiten kwamen, maar doordat we de familie 24 uur per dag konden volgen, weten we dit nu zeker", zegt boswachter Pauline Arends. "Ook overdag spelen de jongen buiten. Ik ga het meegluren met de goedmoedige lobbesen zeker missen."

Er leven nu naar schatting zo'n 6000 dassen in ons land.