Het PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) sleept de fotograaf voor de rechter die de rechten claimt van de selfie die een aap in 2011 maakte.

Dat meldt de dierenrechtenorganisatie PETA op haar website.

De makaak Naruto maakte de selfie met de camera die Amerikaanse fotograaf David Slater onbewaakt achterliet. Slater claimt de rechten op de foto namens zijn bedrijf Wildlife Personalities Ltd.

Het PETA vindt echter dat Naruto het recht heeft op de selfie, omdat in de Amerikaanse wet niet staat vastgesteld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt. De aap maakte de foto en zou daarom volgens het PETA net als bij mensen daarom de rechten moeten krijgen.

Eigendom

Als de rechtszaak wordt gewonnen door de partij die de aap vertegenwoordigt, zou dat betekenen dat voor het eerst in de geschiedenis een dier iets rechtmatig in eigendom heeft.

Het geld dat binnengehaald wordt met de verkoop van de selfie zou zowel Naruto als de gemeenschap waarin hij leeft ten goede komen.

Vorig jaar besloot de US Copyright Office om de rechten niet aan de aap toe te kennen. Het PETA wil dit besluit nu in de rechtbank bestrijden.