Rangers in Australië zijn tot hun grote spijt begonnen met het doden van koala's omdat de populatie in deelstaat Victoria veel te groot is geworden.

"We voelen ons verschrikkelijk, maar we moeten het doen om de andere koala's een overlevingskans te geven", legt een parkranger uit. Die praktijk kan steevast rekenen op kritiek van natuurorganisaties, maar volgens de overheid is het inmiddels een noodzakelijk kwaad.

In het gebied ten zuidwesten van Melbourne leven nu zo'n twintig koala's per hectare. Normaal gesproken zit op dat oppervlak slechts één koala. Door de overpopulatie ontstaan voedseltekorten, waardoor dieren van de honger dreigen te sterven.

Tot nog toe zijn slechts enkele dieren die al verzwakt waren, gedood. Dat zullen er de komende weken zeker meer worden, maar de parkrangers maken ook gebruik van humanere middelen. Zo krijgen vrouwtjes anticonceptiemiddelen toegediend en komen zo'n veertig koala's ervan af met een gedwongen verhuizing. Zij worden gevangen en elders in het land weer vrijgelaten.