Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wesp

'Wesp verdient meer waardering'

In tuinen en op terrassen is de wesp momenteel voor menigeen een bron van ergernis. Sommigen spreken zelfs al van een wespenplaag.
Door: ANP

Insectendeskundige Marcel Dicke zegt vrijdag dat het allemaal wel meevalt. Zijn boodschap is dat we juist blij moeten zijn met de insecten, die veel schadelijk insecten uit de weg ruimen.

Augustus is bij uitstek wespenmaand. De hoeveelheid van de dieren wisselt elk jaar wat, vertelt Dicke, die als hoogleraar verbonden is aan Wageningen Universiteit.

''Onlangs werd nog geroepen dat de wesp op uitsterven stond en nu hoor je weer dat er een plaag is. Maar eigenlijk is het een redelijk gemiddeld wespenjaar."

Wespenlarven

Dat de dieren het op de zoete drankjes en andere lekkernijen van de mens hebben gemunt, komt door hun behoefte aan suikers. ''Dit is de tijd van het jaar dat alle wespenlarven zijn uitgekomen. De larven hebben suiker nodig maar in de nesten is daarvan niet meer voldoende. Dus richten ze zich ook op de consumpties van de mens die ze in hun leefgebied tegenkomen." 

Dicke stelt dat mensen niet goed raad weten met wespen. ''Men raakt geïrriteerd of zelfs in paniek. Maar dat is het ergste wat je kunt doen. Als je naar ze gaat slaan, activeren ze een alarmstof waardoor er nog meer wespen komen.’’

Rustig blijven

Zijn advies is rustig te blijven en ergens anders in de tuin wat zoetigs neer te zetten waar de wespen zich aan kunnen laven. ''Mocht je toch last hebben van een wesp, zet er dan een omgekeerd glas overheen en laat hem weer vrij als je weggaat."

Mensen die allergisch zijn voor wespen moeten uiteraard heel goed uitkijken. Voor hen kan één wespensteek een groot risico opleveren.

Koesteren

Maar normaal gesproken moeten we elke wesp koesteren, aldus Dicke. ''Ongemerkt zijn ze heel nuttig. Ze eten ontzettend veel andere insecten, waaronder ook die schadelijk zijn voor de landbouw. Net zoals spinnen en mieren dat doen. Een nest met enkele duizenden wespen kan vele tienduizenden insecten per dag uitschakelen.''

Aanbevolen artikelen