In een dierentuin in Tsjechië is de noorderlijke witte neushoorn Nabiré op 31-jarige leeftijd overleden aan een gesprongen cyste. Wereldwijd zijn er nu nog vier exemplaren van die soort.

De noordelijke witte neushoorn is het zeldzaamste grote zoogdier ter wereld. 

De dierentuin in de Tsjechische stad Dvur Kralove nad Labem, zo'n 140 kilometer van hoofdstad Praag, maakte het overlijden van het vrouwtje dinsdag bekend en noemt het "een moeilijk te omschrijven verlies". 

Van de overgebleven vier neushoorns lopen er drie rond in het Ol-Pejeta reservaat in Kenia, twee vrouwtjes en een mannetje. De vierde is een vrouwelijke en woont in de dierentuin in het Amerikaanse San Diego.

Internationale wetenschappers zoeken nog altijd naar een manier om het uitsterven van de diersoort te voorkomen. Eerdere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn mislukt.

Het verlies van leefbare grond voor de witte neushoorns is een van de  voornaamste oorzaken van het lage overgebleven aantal. In landen waar de diersoort van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

Video: Dierenartsen proberen cyste weg te halen bij Naribé​

Conflicten

Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen, waardoor de neushoorn niet goed kunnen worden beschermd.

Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorn hebben op de zwarte markt een waarde van zo'n 57.000 euro.