Er is geen direct verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw en de sterk wisselende wespenpopulatie in Nederland. 

Dat zegt bioloog en wespendeskundige Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit vrijdag in het Reformatorisch Dagblad.

Het is volgens Van Vliet niet zo dat de wesp in Nederland achteruit holt, al zijn er het ene jaar wel veel meer steekbeesten dan het andere. De oorzaak daarvan is het weer, zo onderzocht hij. ''Bestrijdingsmiddelen verklaren niet de jaarlijkse grote verschillen.''

Volgens critici zijn er door het gebruik van insecticiden steeds minder vliegen en muggen, terwijl wespen daar juist dagelijks tienduizenden van nodig hebben om een nest te voorzien van genoeg voedsel. Het zou daardoor niet goed gaan met de wesp. Maar Van Vliet heeft daar geen aanwijzingen voor gevonden.

Het weer

Wel is er een duidelijke relatie met het weer, constateert hij. De bioloog vergeleek de weersomstandigheden gedurende opeenvolgende jaren met de omvang van de wespenpopulaties in dezelfde periode.

De beestjes blijken bijvoorbeeld zeer gevoelig voor zware regenval, zo vond hij uit. Volgens de bioloog komt het voor dat na veel neerslag 80 procent van de wespen niet terugkeert naar het nest, dat vervolgens ten gronde gaat. Waarom ze niet terugkomen, is nog niet opgehelderd. ''Mogelijk raken ze gedesoriënteerd.''

De komende maand - augustus is de periode dat wespen er weer op uit trekken - verwacht Van Vliet ''een normaal wespenseizoen'', al kan dat wel van regio tot regio verschillen.