Het giraffeverblijf in dierentuin Burgers Zoo in Arnhem heeft de afgelopen week drie nieuwe bewoners gekregen. Het is opvallend dat er in één dierentuin in zo'n korte tijd drie giraffevrouwtjes zijn bevallen.

"De cyclus van vrouwtjes die samenleven, gaat vaak synchroon lopen", legt hoofd zoogdieren Jan Veldhuis uit. "Deze drie vrouwtjes waren in dezelfde periode vruchtbaar en zijn in dezelfde periode gedekt."

De giraffes zijn bevrucht door hetzelfde mannetje, dat is goedgekeurd door de coördinator die het Europese fokbeleid van giraffes coördineert.

Burgers Zoo heeft acht vrouwtjes, die gemiddeld per jaar vijf of zes jongen krijgen. De dierentuin in Arnhem heeft een van de grootste kuddes giraffen van Europa.

Geen naam

De babygiraffen hebben nog geen naam gekregen. "Dat gaan we wellicht nog wel doen", stelt Veldhuis. "Maar voor het stamboek krijgen ze doorgaans een nummer. Dat is handiger communiceren als ze later naar een andere dierentuin buiten Nederland gaan."

Dit gebeurt overigens pas over een jaar of vijf, als de dieren in hun puberteit belanden.

Dakterras

Bezoekers kunnen de drie jonge dieren bewonderen vanaf het dakterras dat uitkijkt over het safarigebied in het park. De baby's worden nog wel gescheiden gehouden van de andere dieren in het safarigedeelte, waar ook neushoorns, antilopen en zebra’s rondlopen.

Veldhuis kan niet zeggen of de geboortegolf de afgelopen dagen al meer bezoekers heeft getrokken.