De zeer giftige kamspin kan in ieder geval de komenden maanden overleven in de omgeving van het Zuid-Hollandse Rijnsburg, waar het beest dinsdag per ongeluk is vrijgelaten. 

Dat zegt Nick van den Berg, spinnenexpert van reptielencentrum Serpo, donderdag tegen NU.nl.

Het dier kan in leven blijven tot de nachtvorst haar intrede doet in Nederland. Meestal zijn de eerste vorstdagen in oktober, maar op zijn vroegst kan het ook in september al vriezen in de nacht.

Mocht de kamspin in die periode beschutting vinden tegen de kou, dan is het zelfs mogelijk dat het beest ook na de winter nog steeds rondkruipt in de omgeving waar het is vrijgelaten.

Bloemen

De spin werd aangetroffen tussen een partij bloemen op bloemenveiling Flora Holland en werd per ongeluk losgelaten in de natuur. Dinsdag en woensdag zochten spinnenexperts van Serpo tevergeefs naar het beest.

Volgens Van den Berg moeten de bewoners van Rijnsberg inmiddels op de hoogte zijn over wat ze moeten doen bij een beet van de kamspin. Nederlandse ziekenhuizen hebben een tegengif in huis. In het ergste geval kan een beet dodelijk zijn.

Zoektocht

Er wordt niet meer actief gezocht naar de kamspin. "De kans dat het beest wordt gevonden is zeer klein", stelt Van den Berg. "Hij zit zeer waarschijnlijk in bosjes bij een groot meer en daar is het moeilijk zoeken. Het gebied is niet in de buurt van een grote woonwijk. Daarom is besloten niet meer actief te zoeken naar de spin."

De zoektocht zal pas worden hervat als er meldingen binnenkomen van omwonenden die het beest hebben gezien. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Video: 'Bel 112 voor giftige spin'