Zeven handhavers zijn vrijdagnacht ernstig gewond geraakt bij een aanhouding in Zoetermeer. Ze zouden na een korte achtervolging door een grote groep zijn belaagd en mishandeld. De gemeente Zoetermeer heeft het over 'ernstig geweld' tegen de handhavers, die onder meer een gebroken arm, hoofdletsel en bulten en blauwe plekken opliepen. Vier personen zijn aangehouden.

De handhavers wilden tijdens hun dienst een voertuig controleren in de wijk Seghwaert. De auto stond stil op een kruising met de Vogeldreef. De automobilist sloeg op de vlucht, maar kwam na een korte achtervolging tot stilstand. Daarna zou het geweld richting de handhavers hebben plaatsgevonden.

"De handhavers hebben de noodknop moeten gebruiken voor spoedassistentie van collega's en van de politie", zegt burgemeester Michel Bezuijen over het incident. "Dat moet voor hen een verschrikkelijke situatie zijn geweest die een grote impact op het hele team maakt. Het gebruikte geweld tegen de collega's die er voor onze veiligheid zijn gaat alle grenzen ver over, verschrikkelijk."

Het ambulancepersoneel heeft de gewonde handhavers nagekeken. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling aan de opgelopen verwondingen. Daarnaast zou ook een voertuig van de handhavers vernield zijn.

"Dit geweld tegen onze handhavers is ontoelaatbaar en het incident gaat alle grenzen over", zegt Bezuijen. "Het heeft een grote impact op ons team van handhavers. De personen die dit geweld op hun kerfstok hebben, zullen flink aangepakt worden. Geweld tegen hulpverleners is absoluut onacceptabel en ontoelaatbaar. Je blijft met je handen van onze hulpverleners af!"

De getroffen handhavers hebben een proces-verbaal opgemaakt en aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak en heeft inmiddels vier aanhoudingen verricht.