Bij de komende jaarwisseling kunnen er waarschijnlijk weer vreugdevuren in Den Haag worden aangestoken. De buurt Duindorp heeft daar inmiddels een vergunning voor verkregen, zo meldt de gemeente maandag.

Twee weken geleden werd al duidelijk dat het stadsbestuur de vreugdevuren graag door wilde laten gaan. Die konden de afgelopen twee jaar geen doorgang vinden.

Over Scheveningen wordt de knoop volgende week doorgehakt, na een gesprek van burgemeester Jan van Zanen met de organisatoren. Dat gesprek gaat over maatregelen ter bescherming van de paviljoens die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan.

Ook op twee andere plekken in Den Haag, in de wijken Laak en Escamp, komt waarschijnlijk een vreugdevuur. Zij krijgen hun vergunning "zo snel mogelijk na die van Scheveningen", laat de gemeente weten.

De vergunningen voldoen volgens de gemeente aan alle eisen, ook die van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in hun evaluatie zijn aangedragen. "De veiligheid van omstanders en omwonenden mag niet in het geding komen. Dat betekent onder meer dat de vuren op Scheveningen en Duindorp maximaal 10x10x10 meter mogen zijn."

Het eerste jaar kregen de organisatoren geen vergunning omdat er na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vonkenregen te weinig tijd was om de vreugdevuren te regelen. Afgelopen jaar konden de vreugdevuren niet doorgaan wegens de coronamaatregelen.