De gemeente Rijswijk start met het kwijtschelden van schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dat heeft het college deze week besloten. Het gaat om schulden van voor 1 januari 2021, die de gedupeerden mogelijk hebben bij de gemeente.

Dit kunnen bijvoorbeeld schulden van de gemeentelijke belastingen zijn. "Er zijn nu 184 Rijswijkers die zich gemeld hebben bij de Belastingdienst als mogelijk gedupeerde. Met al deze personen hebben wij contact opgenomen, of hebben we geprobeerd contact te krijgen", aldus wethouder Larissa Bentvelzen.

"De mensen die ook een schuld hebben bij de gemeente Rijswijk worden verder geïnformeerd over het kwijtschelden van deze schulden. Zo hopen we de ouders verder op weg te helpen om uit deze nare situatie te komen", laat de wethouder weten. Gedupeerden worden persoonlijk geïnformeerd.

Tweede Kamer

Met het besluit sorteert het college voor op de nieuwe wet die volgend jaar moet ingaan. Eerder dit jaar vroeg het kabinet aan gemeenten en waterschappen om openstaande schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt te schelden. De nieuwe wet wordt in september ingediend bij de Tweede Kamer. "Wij vinden het wenselijk om erop vooruit te lopen", laat wethouder financiën Jeffrey Keus weten. "De gedupeerden zitten al heel lang in de knel en onzekerheid."