Bijna de volledige oppositie wil kijken of er een raadsenquête ingesteld moet worden naar cultuurpaleis Amare in Den Haag. De oppositie wil weten of de gemeenteraad wel genoeg zicht had op de kosten, die veel hoger uitpakten.

Met de totale kosten van inmiddels 223 miljoen euro, zijn de kosten voor het prestigieuze project flink uit de bocht gevlogen. Een beweegbare vloer werd uit het plan geschrapt, de zuilen werden aangepast, net als het dak. De Rekenkamer heeft daar al een onderzoek naar gedaan, waarbij onder meer bleek dat de gemeenteraad niet goed werd geïnformeerd.

Maar het stadsbestuur erkent de problemen veel te weinig, merkten enkele raadsleden op, onder wie Robert Barker van de Partij van de Dieren. "Wat zet het college tegenover het harde rekenkamerrapport? De reactie is vrij laconiek." Bovendien gaat het bij meer grote bouwprojecten mis met contracten. Het Koningin Julianaplein, de Scheveningse haven, Legoland, het busstation op Centraal Station, somt Barker op.

De PvdD doet het voorstel, gesteund door bijna de volledige de oppositie. Of dat uiteindelijk een meerderheid oplevert om dat onderzoek ook daadwerkelijk op te zetten, blijkt donderdagavond. Dan wordt er over de motie gestemd. In 2017 en 2020 wilde een aantal partijen ook al een raadsenquête instellen. Daar was toen onvoldoende steun voor.

Het is een zwaar middel om onderzoek te doen, de raadsenquête. In Den Haag is dat niet eerder voorgekomen. "Ook niet bij de tramtunnel", duidt D66-raadslid Daniël Scheper, die zich afvraagt of de hoge kosten van zo'n onderzoek het wel waard zijn. Volgens HSP-raadslid Peter Bos is Amare bij uitstek geschikt is om ervaring hiermee op te doen.