De gemeente Den Haag heeft een acuut faillissement van stichting Clubhuis de Mussen in de Schilderswijk voorlopig weten te voorkomen met een noodsubsidie van 350.000 euro. De gift is eenmalig, zo laat het stadsbestuur maandag weten.

De Mussen heeft grote financiële tekorten. Zonder het bedrag van de gemeente zou het buurthuis gelijk moeten stoppen met zijn activiteiten. "Het is duidelijk dat zij een spil zijn in de Schilderswijk. En dat zijn ze al bijna honderd jaar", zegt wethouder Martijn Balster.

De inkomsten en uitgaven liepen de afgelopen jaren echter te veel uiteen. Daarom besloot de gemeente in te grijpen, voordat het buurthuis acuut failliet zou gaan. "Er moet ingegrepen worden met maar één doel: weer een financieel gezonde welzijnsorganisatie worden, geworteld in de wijk, die van doorslaggevende betekenis kan blijven voor de wijkbewoners", aldus Balster.

Met de noodsubsidie krijgt De Mussen nu meer tijd om het financiële plaatje weer op orde te krijgen. Aan de noodsubsidie zitten wel strenge voorwaarden. Zo wordt grondig gekeken naar de manier waarop het buurthuis z'n activiteiten organiseert. Samen met de gemeente werkt het aan een herstelplan.