De stembureauleden in Den Haag krijgen toch geen maaltijd aangeboden van de gemeente tijdens de landelijke verkiezingen, ondanks een motie van de gemeenteraad. De raad wilde zo de lokale horecaondernemers steunen.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen vindt die steun sympathiek, maar krijgt het niet voor elkaar om snel vegetarische maaltijdpakketten te regelen. Het leveren van deze maaltijden vraagt volgens hem om "een grote logistieke en administratieve organisatie", die bovendien in korte tijd moet plaatsvinden. Omdat dit niet snel geregeld kon worden, werd besloten alle stembureauleden een maaltijdvergoeding van 10 euro te geven.

Na de motie van de raad heeft de gemeente overleg gevoerd met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Den Haag en Wij zijn Haagse Horeca. Zij hebben aangegeven gerichte communicatie te willen met de stembureauleden, zodat de maaltijdvergoeding bij voorkeur wordt besteed bij de Haagse horeca.

Speciaal voor deze gelegenheid komt er nu een 'VegaBURGERmeester'. Voor 10 euro kunnen alle stembureauleden bij de aangesloten horecazaken een vegetarische hamburger of een andere gezonde maaltijd bestellen. De gemeente gaat dit aanbod bekendmaken via een gezamenlijke flyer van de Haagse horeca op de stembureaus, een bericht aan alle stembureauleden en de gemeentelijke webpagina.