De gemeente Den Haag stelt de komende tijd 700.000 euro subsidie beschikbaar voor activiteiten voor jongeren.

Partijen worden als onderdeel van de subsidieregeling uitgenodigd om samen met jongeren met creatieve plannen voor activiteiten te komen. Hiermee wil de gemeente de coronacrisis voor jongeren draaglijker maken en de mentale effecten van de crisis tegengaan.

"Door het wegvallen van normale vrijetijdsbesteding ziet het leven voor Haagse jongeren er heel anders uit. Het aantal jongeren in kwetsbare posities groeit en de kans op isolement, verveling en baldadigheid neemt toe. Het beperkte sociale contact heeft ook effect op de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Deze nieuwe subsidieregeling moet dan ook bijdragen aan het versterken van hun mentale weerbaarheid", aldus wethouder Kavita Parbhudayal (Jeugd).

"Belangrijke voorwaarde is afstemming met de jongeren zelf. Want het gaat om hún behoeften. Het is zwaar voor veel jongeren. Het is van belang dat we jongeren actief houden en ook jongeren bereiken die we nu niet op straat of in onze buurthuizen tegenkomen", vult wethouder Martijn Balster (Welzijn, Stadsdelen) aan.

Partijen kunnen hun plannen tot 1 augustus indienen. De activiteiten moeten voor 1 oktober worden uitgevoerd, binnen de geldende coronamaatregelen. Het stadsbestuur heeft gekozen voor een nieuwe subsidieregeling om ook nieuwe partijen, zoals sociaal-ondernemers, de kans te geven met ideeën te komen. Een subsidie bedraagt minimaal 5.000 euro en maximaal 50.000 euro per aanvraag.

Vanaf volgende week kunnen alle inwoners van Den Haag geld aanvragen via de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Voorwaarde daarbij is wel dat de aanvragers hoge vaste woonlasten en verminderde inkomsten als gevolg van de coronamaatregelen hebben.