Politie en burgemeester Klaas Tigelaar van Leidschendam-Voorburg zijn "verrast" door de nieuwe reeks autobranden en zeggen alles uit de kast te trekken om dit "hufterig gedrag" te stoppen. Ook wordt particuliere beveiliging ingehuurd.

Avond aan avond gaan er auto's in vlammen op in de randgemeente van Den Haag. Voor de zoveelste keer zijn inwoners van Leidschendam-Voorburg slachtoffer van brandstichtingen.

Politie en burgemeester zijn verrast omdat het "op dit moment rustig is op straat en we treffen geen grote groepen jeugd aan". De burgemeester, de gebiedsofficier van het openbaar ministerie en de teamchef van de politie komen met spoed bij elkaar om af te stemmen welke extra inzet en maatregelen mogelijk zijn. "Zo wordt bijvoorbeeld in de komende maanden wederom particuliere beveiliging ingezet."

Burgemeester Tigelaar zegt alle mogelijke middelen uit de kast te trekken. "Dit hufterig gedrag moet stoppen. Schade en vernielingen aanbrengen aan andermans eigendommen is laf en onacceptabel. Want deze schandalige acties, die mensen persoonlijk treffen, moeten stoppen."

Het blijft, volgens Tigelaar, lastig om de daders op heterdaad te betrappen en om sporen na een brand veilig te stellen. Hij roept iedereen op om vooral verdachte situaties direct te melden. "We kunnen alle ogen en oren gebruiken in de wijk. Ziet u iets, weet u iets, meld het, dat kan ook anoniem."

De reeks autobranden is opgevlamd na een relatief rustige periode. Tigelaar is zich ervan bewust dat de autobranden niet alleen de mensen raken die het treft en van wie de auto afbrandt. "Het zorgt voor een gevoel van onrust en onveiligheid in de wijk. Afgelopen maanden zijn we met politie, buurtpreventie, buurtvaders, Sport en Welzijn en casemanagers actief geweest in de wijk, dat is deze hele periode doorgegaan."