Marcel Kleizen, 'fietsburgemeester' van Den Haag, wil basisschoolkinderen vaker en veiliger op de fiets krijgen. Om ideeën te genereren is hij de Fietshelden Campagne begonnen.

Met dit initiatief, gesteund door de gemeente Den Haag, Metropoolregio Rotterdam en Den Haag en de provincie Zuid-Holland, daagt hij kinderen uit om na te denken over de fiets als vervoermiddel en om oplossingen te verzinnen voor problemen die kinderen ervaren met fietsen. Ideeën kunnen voor 13 januari worden ingestuurd via de site fietshelden.org.

Na het sluiten van de inzendtermijn krijgen 30 deelnemers de kans hun ideeën uit te werken tijdens een ontwerpsessie. Zij krijgen daarmee de titel Fietsheld en maken kans op het winnen van een fiets.

Ontwerpwedstrijden

De fietsburgemeester gaat de komende periode ook ontwerpwedstrijden houden voor scholen die verkeersveiligheid, gezondheid en beweging op de agenda willen zetten. Kinderen verzinnen, bouwen en presenteren hun prototypes onder begeleiding van specialisten. Scholen en andere geïnteresseerde organisaties kunnen zich hiervoor gratis opgeven. De gemeente ondersteunt het project, mede door de ambitie van Kleizen om de fiets in 2040 het belangrijkste vervoersmiddel in de stad te maken.